Skip to content

Blog ogólnotematyczny

Menu
  • Sample Page
Menu

Izrael

Posted on 29 czerwca, 2022

Jedną z najbardziej charakterystycznych izraelskich tradycji jest jedzenie. Żydzi pochodzący z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, z Europy, Australii, Południowej Afryki, Ameryki Północnej i Południowej – wszyscy przyjęli lokalne zwyczaje kulinarne do swoich przepisów dietetycznych i przekazali je swoim dzieciom.

Styl gotowania krajów, w których żyli, był częścią ich bagażu, kiedy przybyli do Izraela i zmieszali się z tymi, którzy przybyli przed nimi.

Żywność uliczna w Izraelu

Jedną z rzeczy, co do której nie ma zbyt wielu dyskusji, jest izraelskie jedzenie uliczne.

Nie jest przesadą, że w centrum większości izraelskich miast i miasteczek na każdym rogu znajdują się kioski z jedzeniem ulicznym. Oferują one szeroką gamę produktów spożywczych zarówno dla turystów, jak i tubylców.

Wiele z tych potraw przekroczyło ocean i pojawiło się w miastach Ameryki Północnej, ale można by zapytać, jakie są prawdziwe uliczne potrawy Izraela i jakie jest ich pochodzenie?

Ciecierzyca jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi z północnej Persji. Są podstawą kuchni chłopskiej, źródłem taniego białka i od wieków znajdują się w dietach Żydów z rejonu Morza Śródziemnego i Afryki Północnej.

Humus

Ciecierzyca stanowi podstawę humusu i falafela. „Izraelczycy tak wysoko cenią humus, że rzadko robi się go w domu. Zamiast tego delektują się nim – lub raczej czczą – w ulubionej hummusie” – pisze Janna Gur w „The Book of New Israeli Food”.

Hummus jest jednym z narodowych pokarmów Izraela, ponieważ jest „sycący, pożywny i tani” i nie wymaga widelców i noży, tylko „chleba pita i fachowego nadgarstka”.

Do ugotowanego puree z ciecierzycy dodaje się czosnek, sól, kminek, sok z cytryny i tahini. Humus jest następnie łyżką na talerzu z tahini w środku i oliwy z oliwek i posiekanej pietruszki dodane jako dekoracja. Wyciągnij go z talerza z pitą i ciesz się!

Tchina

Tahini, tahina lub tchina pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego mielone, ponieważ są to zmielone nasiona sezamu. Jako dip, tchina jest następnie łączona z zimną wodą, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i solą. Tchina jest spożywana z pitą.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie posty

  • Węże Indygo
  • Gekony
  • Wymieranie słoni w Botswanie
  • Zamek w Margam
  • Selektywna ekspozycja

Archiwum

  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022

Kategorie

  • Biznes
  • Miłość
  • Natura
  • Paranormalne
  • Psychologia
  • Samorozwój
  • Turystyka
  • Zabytki
©2023 Blog ogólnotematyczny | Design: Newspaperly WordPress Theme