Jedną z najbardziej charakterystycznych izraelskich tradycji jest jedzenie. Żydzi pochodzący z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, z Europy, Australii, Południowej Afryki, Ameryki Północnej i Południowej – wszyscy przyjęli lokalne zwyczaje kulinarne do swoich przepisów dietetycznych i przekazali je swoim dzieciom.
Styl gotowania krajów, w których żyli, był częścią ich bagażu, kiedy przybyli do Izraela i zmieszali się z tymi, którzy przybyli przed nimi.
Żywność uliczna w Izraelu
Jedną z rzeczy, co do której nie ma zbyt wielu dyskusji, jest izraelskie jedzenie uliczne.
Nie jest przesadą, że w centrum większości izraelskich miast i miasteczek na każdym rogu znajdują się kioski z jedzeniem ulicznym. Oferują one szeroką gamę produktów spożywczych zarówno dla turystów, jak i tubylców.
Wiele z tych potraw przekroczyło ocean i pojawiło się w miastach Ameryki Północnej, ale można by zapytać, jakie są prawdziwe uliczne potrawy Izraela i jakie jest ich pochodzenie?
Ciecierzyca jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi z północnej Persji. Są podstawą kuchni chłopskiej, źródłem taniego białka i od wieków znajdują się w dietach Żydów z rejonu Morza Śródziemnego i Afryki Północnej.
Humus
Ciecierzyca stanowi podstawę humusu i falafela. „Izraelczycy tak wysoko cenią humus, że rzadko robi się go w domu. Zamiast tego delektują się nim – lub raczej czczą – w ulubionej hummusie” – pisze Janna Gur w „The Book of New Israeli Food”.
Hummus jest jednym z narodowych pokarmów Izraela, ponieważ jest „sycący, pożywny i tani” i nie wymaga widelców i noży, tylko „chleba pita i fachowego nadgarstka”.
Do ugotowanego puree z ciecierzycy dodaje się czosnek, sól, kminek, sok z cytryny i tahini. Humus jest następnie łyżką na talerzu z tahini w środku i oliwy z oliwek i posiekanej pietruszki dodane jako dekoracja. Wyciągnij go z talerza z pitą i ciesz się!
Tchina
Tahini, tahina lub tchina pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego mielone, ponieważ są to zmielone nasiona sezamu. Jako dip, tchina jest następnie łączona z zimną wodą, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i solą. Tchina jest spożywana z pitą.